Cele mai comune proceduri din clinicile stomatologice


0

Cele mai comune proceduri din clinicile stomatologice

Clinicile stomatologice oferă o gamă variată de proceduri pentru îngrijirea orală și rezolvarea problemelor dentare. În continuare, vom discuta despre cele mai comune proceduri efectuate în astfel de clinici, oferind o imagine mai clară a importanței lor pentru sănătatea orală.

Igiena dentară regulată

Procedura de igienă dentară regulată reprezintă baza îngrijirii orale și implică curățarea și îngrijirea regulată a dinților și gingiilor. Aceasta include periajul, utilizarea aței dentare, detartrajul (îndepărtarea tartrului) și polizarea dinților. Vizitele regulate la clinica stomatologică pentru igienă orală sunt esențiale pentru prevenirea cariilor dentare și a problemelor gingivale.

Albirea dinților

Procedura de albire a dinților, cunoscută și sub numele de tratament de albire dentară, este una dintre cele mai căutate proceduri cosmetice dentare. Aceasta implică utilizarea unor agenți speciali pentru a îndepărta petele și decolorările de pe suprafața dinților, rezultând un zâmbet mai alb și mai strălucitor.

Plombarea dentară

Plombarea dentară sau obturația este o procedură comună utilizată pentru a repara dinții afectați de carii sau de fisuri. Dentistul îndepărtează porțiunea afectată a dintelui și apoi umple spațiul cu un material de umplutură, cum ar fi amalgame dentare sau compozite, pentru a restabili structura și funcționalitatea dinților.

Tratamentul canalului radicular

Tratamentul canalului radicular este necesar atunci când pulpa (țesutul interior al dintelui) este infectată sau deteriorată din cauza unei carii profunde sau a unei leziuni. În timpul acestei proceduri, dentistul îndepărtează pulpa afectată, curăță canalul radicular și îl umple cu un material de obturație pentru a preveni recurența infecției.

Coroanele dentare

Coroanele dentare sunt capace dentare personalizate care acoperă întreaga suprafață a unui dinte deteriorat sau slăbit. Acestea pot fi utilizate pentru a restaura aspectul și funcționalitatea dinților și sunt deseori aplicate după un tratament de canal radicular sau pentru a acoperi dinții fisurați sau decolorați.

Protezele dentare

Protezele dentare sunt dispozitive utilizate pentru a înlocui dinții lipsă. Ele pot fi parțiale, pentru înlocuirea unor dinți lipsă, sau totale, pentru înlocuirea tuturor dinților. Protezele dentare sunt personalizate pentru a se potrivi perfect cu forma și mușcătura pacientului și sunt esențiale pentru a restabili funcționalitatea și aspectul zâmbetului.

Implanturile dentare

Implanturile dentare sunt o opțiune durabilă pentru înlocuirea dinților lipsă. Acestea implică inserarea unui șurub de titan în osul maxilar sau mandibular, pe care se atașează o coroană sau o proteză dentară. Implanturile dentare oferă o bază stabilă și permanentă pentru dinți artificiali și sunt foarte apreciate pentru aspectul și funcționalitatea lor.

Proceduri ortodontice

Cele mai citite articole

Procedurile ortodontice, cum ar fi aparatele dentare sau fațetele dentare, sunt utilizate pentru a corecta alinierea dinților și a mușcăturii. Aceste tratamente pot îmbunătăți atât aspectul estetic, cât și sănătatea orală.

Proceduri de parodontologie

Procedurile de parodontologie se concentrează pe îngrijirea gingiilor și a țesuturilor de suport ale dinților. Acestea pot include tratamentul gingivitei și al bolii parodontale (boala gomajului), precum și intervenții chirurgicale pentru corectarea problemelor de gingii sau pentru regenerarea țesutului parodontal afectat.

Extracția dinților

Extracția dinților este procedura prin care un dinte este îndepărtat din gură. Aceasta poate fi necesară în cazurile de dinți care se mișcă, măsele de minte impactate, dinți cariați sau dinți care interferează cu alinierea corectă a dinților.

Aplicația de sigilante dentare

Sigilantele dentare sunt straturi subțiri de material plastic sau compozit aplicate pe suprafețele dinților molari permanenți pentru a preveni cariile. Acestea oferă o barieră de protecție împotriva bacteriilor și alimentelor care pot cauza deteriorarea dinților.

Chirurgia orală

Chirurgia orală poate include diverse proceduri, cum ar fi extracții dentare complicate, îndepărtarea chisturilor sau a tumorilor din gură, corecții ale maxilarului sau ale mandibulei, precum și implanturi dentare. Aceste proceduri sunt efectuate de către chirurgi dentari specializați.

Proceduri cosmetice suplimentare

În afara albirea dinților și fațetele dentare menționate anterior, există și alte proceduri cosmetice stomatologice, cum ar fi conturarea gingiilor, remodelarea gingiilor sau proceduri de umplere a spațiilor dintre dinți pentru a obține un zâmbet mai uniform și atrăgător.

Screening pentru cancer oral

Screeningul pentru cancerul oral este o parte importantă a examenului stomatologic de rutină. Dentistul poate verifica semnele și simptomele posibile ale cancerului oral, cum ar fi leziuni sau ulcerații în gură, umflături neobișnuite sau modificări ale texturii țesuturilor.

Tratamente pentru bruxism

Pentru cei care suferă de bruxism (mestecat sau scrâșnit involuntar al dinților), dentistul poate recomanda tratamente precum folosirea unor plăci de protecție dentară sau terapia cu botox pentru a reduce forța și impactul bruxismului asupra dinților și a articulației temporomandibulare.

Acestea sunt doar câteva exemple ale procedurilor stomatologice comune efectuate în clinicile stomatologice. Fiecare pacient are nevoi și cerințe individuale, iar dentistul dumneavoastră poate recomanda procedurile potrivite pentru a vă menține sănătatea orală și a vă îmbunătăți zâmbetul. Este esențial să mențineți o igienă orală regulată și să programați controale periodice la dentist pentru a vă păstra dinții și gingiile în cea mai bună stare posibilă.

Cele mai citite articole


Like it? Share with your friends!

0

Sari la bara de unelte