Durerea de călcâi poate fi provocată de mai multe afecțiuni cu care o persoană de poate confrunta de-a lungul vieții. Fără un management corect al durerii de călcâi, te poți trezi în situația în care ai dureri cronice. Pentru că ai amânat momentul în care să mergi la medicul specialist, recuperarea poate fi mai lungă sau poate fi necesară o intervenție chirurgicală. Abordăm subiectul durerii de călcâi în acest articol, îți spunem care sunt cauzele comune pentru apariția acesteia și cum poți identifica situațiile în care trebuie să consulți medicul specialist, pentru un tratament adecvat.
Ce este durerea de călcâi?
Durerea de călcâi este o afecțiune comună. Aceasta se referă la algia resimțită în partea inferioară sau din spate a călcâiului. Poate varia de la o senzație de disconfort ușor la una de suferință intensă și insuportabilă. Durerea de călcâi poate afecta activitățile zilnice, devenind o sursă de frustrare și disconfort pentru persoanele respective.
Pentru a înțelege mai bine durerea de călcâi, este important să cunoști fiziologia acestei zone a piciorului. Călcâiul este compus dintr-o varietate de structuri anatomice, inclusiv oase, mușchi, tendoane și ligamente. Acestea lucrează împreună pentru a susține greutatea corpului și pentru a permite mișcarea normală a piciorului. Tendoanele care trec prin călcâi oferă flexibilitate și mobilitate piciorului, iar mușchii ajută la menținerea stabilității și echilibrului.
Există mai multe tipuri de durere de călcâi, fiecare cu cauze și simptome specifice. (1), (2)
Cauzele comune ale durerii de călcâi și identificarea acestora
Cauzele comune ale durerii de călcâi sunt diverse. Vom explora în continuare trei dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de călcâi.
Fasceita plantară
Fasceita plantară sau inflamația fasciei plantare este una dintre cele mai comune cauze ale durerii de călcâi. Această afecțiune apare atunci când un ligament gros care se întinde de la osul călcâiului până la degetele de la picioare, devine inflamat. Simptomele includ durere ascuțită în călcâi la primii pași dimineața sau după o perioadă lungă de stat nemișcat.
Fasceita plantară poate să apară pe fondul suprasolicitării repetitive a zonei, dacă porți încălțăminte necorespunzătoare sau încheieturile au devenit rigide, odată cu înaintarea în vârstă.
Tendinopatia ahiliană
Tendinopatia ahiliană este o inflamație a tendonului lui Ahile, care se întinde de la mușchii gambelor până la călcâi. Suprasolicitarea, vârsta, dar și unele boli, cum ar fi artrita reumatoidă sau lupusul, pot cauza această problemă. Durerea este de obicei localizată în partea din spate a călcâiului și poate fi însoțită de rigiditate și sensibilitate.
În acest caz vorbim de 3 patologii – tendinită de inserție ahileană, bursita retrocalcaneană și diformitatea Haglund, tendinita ahileană. (2), (3)
Fracturi de stres
O fractură de stres la călcâi este de regulă întâlnită la sportivi. Alergătorii de cursă lungă pot resimți dureri de călcâi atunci când se antrenează intens sau când au mai multe antrenamente într-un timp scurt. Exercitarea unei presiuni permanente la acest nivel poate determina apariția unei fracturi de stres care provoacă dureri intense. Algia poate să se amelioreze când persoana afectată se odihnește, dar revine cu forță mare când activitățile curente sunt reluate.
Cele mai citite articole
Alături de durere, la locul fracturii de stres apar umflături și se poate sesiza o sensibilitate crescută. (3)
Durerea de călcâi poate fi determinată și de alte cauze, precum:
- unele afecțiuni – sindrom de tunel tarsian, nevralgia Baxter, boala Sever, artrită sistemică, gută, osteomielită;
- inflamația cronică a grăsimii calcaneene;
- ruptura tendonului lui Ahile;
- ruptura fasciei plantare;
- chisturi osoase;
- patologii tumorale. (2)
Când să consulți un medic pentru durerea de călcâi
Dacă durerea de călcâi persistă pentru un timp îndelungat, chiar și după repaus și aplicarea unor remedii casnice, este esențial să consulți medicul. Atunci când durerea de călcâi este atât de puternică, încât interferează cu activitățile zilnice normale, cum ar fi mersul sau alergatul, ai nevoie de o evaluare corectă pentru a primi un tratament adecvat.
Dacă durerea de călcâi este însoțită de semne de infecție, cum ar fi roșeața, umflarea excesivă, febra sau căldura în zona respectivă, este esențial să ceri ajutor de specialitate cât mai curând posibil. Infecțiile pot apărea în urma unei răni sau a unei leziuni și pot necesita tratament cu antibiotice pentru a preveni răspândirea și a controla infecția.
Sunt și alte simptome precum amorțeala, senzația de arsură sau durere în alte părți ale piciorului sau ale corpului care au ca punct de pornire durerea de călcâi. Pentru toate aceste manifestări este necesară programarea la ortopedie – traumatologie unde echipa medicală poate realiza o evaluare complexă, pentru a oferi cea mai bună variantă de îngrijire. Tratamentul afecțiunilor poate fi medical, chirurgical sau fizic. (2), (3)
Este important să înțelegi că fiecare caz este unic și că numai un medic poate stabili un diagnostic corect și poate recomanda tratamentul adecvat. Dacă te confrunți cu oricare dintre aceste simptome, mergi la medic pentru o evaluare adecvată și respectă sfaturile acestuia!
Surse de informare:
1. Heel Pain – https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/heel-pain/
2. Heel Pain – https://my.clevelandclinic.org/health/articles/10060-heel-pain
3. Heel Pain Causes and Treatment – https://www.verywellhealth.com/heel-pain-information-and-causes-2549378