Proprietăţile terapeutice ale siropului de pătlagină


0

Proprietăţile terapeutice ale siropului de pătlagină

Atunci când eşti răcit şi vrei să ameliorezi simptomele bolii, siropul de pătlagină este un aliat natural pe care poţi conta. Este un adevărat balsam pentru căile respiratorii, care ameliorează tusea şi gâtul inflamat. Având în vedere cât de multe beneficii are asupra sănătăţii, în special asupra sistemului respirator, pătlagina ar fi pe nedrept numită „buruiană”. Este o plantă medicinală renumită şi este folosită încă din Antichitate în medicina tradițională. Are acţiune antitusivă, antiinflamatoare, astringentă, hemostatică, antihemoragică, imunostimulatoare, antioxidantă, diuretică.În fitoterapie, sunt folosite în special frunzele de pătlagină, care conţin cele mai importante principii active ale plantei – mucilagii, glicozide iridoide (aucubină şi catalpol), esteri ai acidului cafeic şi taninuri.  Pătlagina este disponibilă sub forma unor preparate diverse, de la siropuri la ceaiuri şi unguente. 

Siropul de pătlagină reduce simptomele răcelilor

Tusea, bronşita şi rinofaringita sau răcelile comune se numără printre indicaţiile principale ale siropului de pătlagină, iar asta deoarece are următoarele beneficii:

● Mucilagiile conţinute de frunzele plantei formează un gel care căptuşeşte şi protejează mucoasa arborelui bronşic, reducând inflamaţia şi disconfortul în cazul tusei uscate, iritative. În același mod, acest gel protejează gâtul inflamat, reducând durerea.

● Tot mucilagiile conţinute de pătlagină favorizează, în același timp, expectorația, declanşând, pe cale reflexă, o hipersecreţie traheobronşică.

● Unii compuşi din pătlagină au efect spasmolitic (care ajută la calmarea tusei spasmodice).

● Pătlagina are în componenţă substanţe cu proprietăţi antiinflamatoare, care ajută la reducerea inflamaţiei la nivelul bronhiilor şi a gâtului iritat.

● Polizaharidele din pătlagină ajută la stimularea sistemului imunitar, un motiv în plus de a folosi siropul de pătlagină în infecţiile respiratorii specifice sezonului rece.

● Pătlagina este benefică inclusiv în cazul persoanelor cu bronşită. În anii ‘80 au fost efectuate diverse studii clinice, pe mai mulți pacienți, care au evidențiat eficiența pătlaginei în tratamentul bronșitei cronice. Astfel, în Germania, un studiu efectuat pe 593 de pacienți care sufereau de probleme respiratorii acute a arătat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor. Majoritatea studiilor care au evaluat eficienţa pătlaginei au arătat faptul că mucilagiile conţinute de această plantă au acţiune de calmare a mucoaselor aparatului respirator. Astfel, proprietățile antiinflamatoare și emoliente ale pătlaginei au atenuat eficient simptomele respiratorii ale pacienților.

Cele mai citite articole

● Agenția Europeană pentru Medicamente recunoaște utilizarea tradițională a pătlaginei în tratamentul simptomatic al iritațiilor gurii și faringelui, combinate cu tusea uscată.

Cum prepari în casă siropul de pătlagină

Una dintre cele mai simple și rapide rețete este să iei 50 de grame de frunze de pătlagină, peste care torni jumătate de litru de apă clocotită. Lași la infuzat timp de 3 ore, apoi strecori și îndulcești cu miere. Siropul obținut îl pui într-o sticlă închisă la culoare, care se depozitează în cămară, la loc răcoros.

O altă rețetă este să pui la fiert, în 250 ml de apă, 125 de grame de zahăr. Când s-a dizolvat bine zahărul, adaugi 100 g de frunze proaspete sau 50 g de frunze uscate de pătlagină, zeama de la o jumătate de lămâie și o jumătate de linguriță de semințe de anason măcinate. Ingredientele se fierb la foc mic, timp de 30 de minute. Apoi se strecoară totul și se pune în sticluțe.

Ai mai putea trece prin blender frunzele proaspete de pătlagină, adaugi apoi zahăr și pui la fiert, până se formează un lichid vâscos. Siropul are gust plăcut și beneficii dovedite.

Cei care nu ai timp sau nu au ingredientele necesare preparării siropului în casă (în special pe timp de iarnă), îl pot lua gata preparat, din farmacii și magazine naturiste. Trebuie doar să aleagă un sirop din ingrediente naturale, fără conservanți, coloranți, arome sintetice și îndulcitori artificiali.

Cum se administrează siropul de pătlagină

Siropul de pătlagină este un remediu tradițional în tuse. În special în cea seacă, iritativă, spastică. Se poate administra în siguranță atât copiilor de la 1 an în sus, cât și femeilor însărcinate și mamelor care alăptează.

Cura cu sirop de pătlagină e bine să dureze minimum 5 zile. Copiii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 5 ani pot lua 2 – 3 linguriţe pe zi, cei de 6 – 12 ani pot lua 4 – 5 linguriţe zilnic, iar după această vârstă, inclusiv adulţii, pot lua 3 sau 4 linguri pe zi. Citește prospectul siropului de pătlagină, pentru mai multe informații!

Având în vedere beneficiile confirmate ale pătlaginei, siropul din această plantă nu trebuie să îţi lipsească din casă, mai ales în sezonul rece. Folosește-l încă de la primele simptome de tuse, de durere în gât, iar efectele nu vor întârzia să apară.

Cele mai citite articole

Comments

comments


Like it? Share with your friends!

0
Torok

0 Comentarii

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte