Ecografia cardiacă, sau ecocardiografia, este un instrument medical complex care utilizează unde sonore pentru a genera imagini ale inimii. Această procedură non-invazivă și nedureroasă permite profesioniștilor din domeniul sănătății să evalueze structura și funcționarea inimii, oferind o imagine detaliată a dimensiunilor, formei și mișcărilor acesteia. O astfel de evaluare detaliată a inimii poate fi esențială în detectarea și monitorizarea unor potențiale probleme cardiace.
În plus față de evaluarea structurii și funcționării inimii, aceasta poate detecta o varietate de probleme cardiace, inclusiv boli de inimă, defecte congenitale, probleme valvulare și afecțiuni cardiovasculare. De asemenea, ecografia cardiacă poate evalua eficacitatea tratamentelor medicale și poate ghida intervențiile chirurgicale.[1]Mai jos, vei descoperi care sunt câteva dintre cele mai importante informații pe care medicii le pot obține printr-o ecografie cardiacă.
1. Dimensiunile inimii
Ecocardiografia este un instrument esențial în medicina modernă, unul care permite examinarea detaliată a inimii. Prin această metodă non-invazivă, medicul poate evalua cu precizie dimensiunile inimii – un factor cheie în detectarea și monitorizarea diverselor afecțiuni cardiace.
Ecografia cardiacă permite măsurarea dimensiunile camerelor inimii, atriile și ventriculele, precum și grosimea peretelui cardiac și diametrul aortei. Aceste măsurători pot oferi o perspectivă asupra sănătății inimii și a modului în care funcționează și permit detecta oricărei anomalii care ar putea indica o afecțiune cardiacă.
De exemplu, îngroșarea pereților inimii sau creșterea în dimensiuni a camerelor acestui organ pot indica o problemă la nivelul valvelor cardiace ori hipertensiune arterială.[1]
2. Puterea de pompare a inimii
Ecografia cardiacă permite și evaluarea funcției de pompare a inimii. Aceasta măsoară procentul de sânge pe care inima o pompează dintr-o cameră plină a inimii cu fiecare bătaie raportat la cantitatea totală de sânge care se află în camera respectivă, un parametru cunoscut sub numele de fracție de ejecție. Fracția de ejecție este un indicator important al sănătății inimii.
Ecocardiografia arată, de asemenea, debitul cardiac sau, altfel spus, cât sânge pompează inima într-un minut. Dacă inima nu pompează suficient sânge pentru nevoile organismului, apar simptome de insuficiență cardiacă.[1]
3. Modificări la nivelul valvelor inimii
Ecografia cardiacă joacă un rol esențial și în evaluarea valvelor inimii. Aceasta oferă informații despre modul în care valvele se deschid și se închid, dacă permit un flux sangvin normal sau dacă există scurgeri de sânge. Ecografia cardiacă permite, de asemenea, măsurarea exactă a dimensiunilor valvelor inimii. Această metodă de diagnostic poate semnala posibile probleme de sănătate precum valve înguste sau largi, care pot afecta fluxul sangvin.
Totodată, permite identificarea modificărilor valvulare, indiferent dacă sunt dobândite sau congenitale. Acest lucru include stenoza valvulară (îngustarea valvelor) și regurgitarea (când un defect de închidere a valvei permite înapoierea sângelui).[1]
4. Performanța mușchiului cardiac
Ecografia cardiacă este un instrument extrem de util și pentru evaluarea performanței mușchiului cardiac, în special a modului în care peretele inimii ajută organul să pompeze sânge. Acest lucru se realizează prin analizarea mișcărilor peretelui cardiac în timpul fiecărei bătăi cardiace.
În mod normal, toate părțile peretelui inimii se contractă simultan, contribuind la forța de pompare a inimii și la circularea sângelui în tot corpul. Cu toate acestea, zonele peretelui inimii care se mișcă slab sau nu se mișcă deloc pot indica o problemă. Acestea pot fi semne ale unor daune la nivelul mușchiului cardiac, cauzate adesea de lipsa de oxigen sau de un atac de cord.[1]
Ecografia cardiacă este o investigație non-invazivă, nedureroasă și fără efecte secundare. Cu toate acestea, îi ajută pe medici să afle detalii importante despre inima ta, detalii care îi ajută să stabilească un diagnostic, să stabilească cel mai bun plan de tratament și monitorizeze numeroase afecțiuni cardiovasculare. Toate acestea o fac una dintre cele mai importante metode imagistice de evaluare a inimii.
Bibliografie:
- „Echocardiogram”, Mayo Clinic, 2023, www.mayoclinic.org/tests-procedures/echocardiogram/about/pac-20393856. Accessed 3 Jan. 2024.