Cum să alegi și să reglezi corect șaua bicicletei: 5 sfaturi


0

În căutarea bicicletei ideale? Nu uita să alegi o șa potrivită pentru tine și să o reglezi corect. Astfel, vei preveni disconfortul și durerile în timpul plimbărilor. Cu toate că nu există o „rețetă” universală pentru poziția perfectă pe bicicletă, deoarece fiecare dintre noi are o postură unică și specifică, este important să adaptezi șaua la caracteristicile tale individuale și să o ajustezi pentru un nivel ridicat de confort. Îți arătăm în rândurile următoare cum poți atinge echilibrul între eficiența pedalării și confortul în călătoriile cu bicicleta. 

Ține cont de tipul de ciclism pe care îl practici

Primul aspect de care trebuie să ții cont atunci când alegi și reglezi șaua bicicletei este tipul de ciclism pe care îl practici. În funcție de acesta, șaua bicicletei ar trebui să fie diferită.

De exemplu, bicicletele ieftine sau scumpe de oraș necesită șei mai late și curbate pentru a permite o poziție confortabilă. În schimb, un mountain bike are nevoie de o șa cu aceeași lățime ca a oaselor șezutului biciclistului. 

Materialul optim al șeii este, de asemenea, diferit în funcție de tipul de ciclism. Pentru ciclismul de șosea sunt preferabile șeile cu structură rigidă și suprafață netedă, care să minimizeze frecarea. Acest tip de șa ajută la menținerea vitezei și la eficiența pedalării. În schimb, pentru ciclismul de munte sunt optime șeile cu structură mai flexibilă și suprafață antiderapantă, care să asigure stabilitate pe teren accidentat.

Ia în calcul conformația ta

Forma corpului tău, inclusiv lățimea oaselor pelviene, poate determina ce tip de șa ți se potrivește cel mai bine. Există șei de diferite dimensiuni și forme, iar selecția uneia inadecvate poate provoca disconfort și probleme de sănătate pe termen lung. Pentru a evita aceste probleme, este esențial să îți măsori dimensiunea oaselor pelviene pentru a alege șaua potrivită.

De asemenea, confortul personal este de neînlocuit. Fiecare persoană are o conformație unică, iar ceea ce este confortabil pentru unii, poate fi inconfortabil pentru alții.

Și sexul poate fi un factor determinant în alegerea șeii potrivite. Femeile și bărbații pot avea nevoie de tipuri diferite de șei din cauza structurii anatomice diferite. De exemplu, șeile pentru femei sunt de obicei mai late și mai curbate, în timp ce șeile pentru bărbați sunt mai rigide și mai înguste.

Asigură-te că designul șeii ți se potrivește

Importanța unui design adecvat al șeii bicicletei nu poate fi subliniată suficient. Dacă te confrunți cu senzația de amorțeală în timpul pedalării, alegerea unei șei cu decupaj ar putea fi soluția potrivită pentru a atenua această problemă. Șeile care prezintă decupaje proeminente nu sunt doar o chestiune de estetică, ci au un rol specific în confortul ciclistului.

Decupajele din șa contribuie la diminuarea presiunii exercitate asupra țesuturilor din zona genitală. Acest aspect este esențial, deoarece conform studiilor realizate, o presiune prea mare în această zonă poate conduce la amorțeală și chiar la probleme de sănătate pe termen lung.

Când alegi o șa cu decupaj, este important să ții cont de următoarele aspecte:

  • Mărimea și poziția decupajului trebuie să se potrivească cu anatomia ta. Un decupaj prea mare sau prea mic poate nu va îmbunătăți confortul.
  • Materialul șeii trebuie să fie durabil, dar și suficient de moale pentru a oferi un confort optim.
  • Reglarea corectă este necesară chiar și în cazul unei șei confortabile.

Identifică înălțimea optimă a șeii

Cele mai citite articole

Identificarea înălțimii optime a șeii este un aspect esențial în practicarea ciclismului. Reglarea corectă a acesteia poate îmbunătăți considerabil performanța și confortul tău pe bicicletă. Un mod simplu de a determina înălțimea corectă a șeii este următorul:

  • Asigură-te că axul pedalei se află aproximativ la 1/3 din talpă înspre degete și 2/3 către călcâie.
  • Plasează călcâiul pe pedală și reglează șaua până când piciorul tău este drept, cu pelvisul rămânând într-o poziție orizontală.
  • Când piciorul tău este prins în pedală, acesta ar trebui să rămână ușor flexat, nu întins complet. 

Aceasta este o tehnică des folosită de cicliștii profesioniști pentru a asigura o pedalare eficientă și confortabilă. 

O altă metodă pentru calculul înălțimii șeii este utilizarea unui goniometru. Acest instrument poate măsura unghiurile în grade și poate ajuta la determinarea poziției optime a șeii. Un unghi de 25-35 de grade între femur și tibie este ideal pentru o pedalare eficientă și confortabilă.

După identificarea înălțimii optime, reglează șaua în această poziție. Asigură-te că aceasta este fixată corect pentru a preveni mișcările neașteptate în timpul pedalării. Odată ce șaua este în poziția corectă, corpul tău va obține randamentul maxim în timpul pedalării, și nu vei simți dureri de spate sau în alte grupe musculare.

Este important de menționat că dacă șaua este prea jos, pot apărea senzații de arsură în mușchi și ligamente. În plus, articulațiile vor fi supuse unei presiuni nenaturale.

Verifică poziția șeii

În general, o șa poziționată paralel cu solul oferă cea mai confortabilă poziție. Cu toate acestea, unii cicliști pot prefera un unghi ușor înclinat în sus sau în jos, în funcție de preferințele personale și de stilul de ciclism practicat. Important este ca șaua să îți susțină osul șezutului. Dacă nu simți o ușoară presiune în partea din spate a șeii, verifică:

  • dacă forma sau lățimea șeii se potrivește cu structura ta anatomică;
  • dacă înclinația șeii permite osului șezutului să te susțină.


După reglarea șeii, este esențial să testezi noua poziție într-o plimbare scurtă înainte de a te angaja într-o călătorie lungă. Acest pas te va ajuta să identifici orice alte posibile ajustări. Încearcă diferite poziții și unghiuri până când găsești cea mai confortabilă poziție.

Fie că ești un începător sau un ciclist experimentat, respectarea celor 5 sfaturi prezentate în acest articol îți vor îmbunătăți experiența pe bicicletă. Noi îți recomandăm să te ghidezi după tipul de ciclism practicat, conformația ta, designul șeii, înălțimea și poziția acesteia. Personalizarea șeii tale este cheia pentru a-ți maximiza plăcerea și performanța în fiecare călătorie cu bicicleta!

Cele mai citite articole


Like it? Share with your friends!

0
Torok

0 Comentarii

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *