Uleiul de cocos în alimentație: Când să-l folosești și să-l incluzi în dieta ta


0

Uleiul de cocos este un ingredient versatil, cu numeroase beneficii pentru sănătate, dar știi când și cum să-l folosești în alimentație? În rândurile următoare vei descoperi toate informațiile esențiale despre acest ulei minune: de la avantajele pe care le aduce consumului tău zilnic, până la sfaturile practice pentru a-l include în dieta ta. Vei afla, de asemenea, despre precauțiile pe care ar trebui să le iei în considerare și despre cum să-l alegi pe cel mai potrivit pentru tine. Iată, așadar, cum poți folosi uleiul de cocos în alimentație! 

Beneficiile uleiului de cocos în alimentație

Știm cu toții că uleiul de cocos este un ulei de gătit din ce în ce mai popular, iar această popularitate este datorată în mare măsură numeroaselor beneficii pe care uleiul de cocos le aduce sănătății. Iată care sunt cele mai importante beneficii dovedite ale uleiului de cocos! 

Uleiul de cocos este o sursă valoroasă de antioxidanți 

Uleiul de cocos este o sursă excelentă de antioxidanți, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi. Unele dintre principalele tipuri de antioxidanți din uleiul de cocos sunt: tocoferoli, tocotrienoli, fitosteroli, flavonoide și polifenoli. Antioxidanții din uleiul de cocos îi conferă acestuia potențiale efecte antiinflamatorii și de protecție a creierului [1].

Uleiul de cocos poate încuraja arderea grăsimilor

Uleiul de cocos este o sursă bogată de trigliceride cu lanț mediu, un tip de grăsime saturată. Unele dovezi arată că folosirea uleiului de cocos poate crește numărul de calorii pe care corpul le arde și, procedând astfel, poate ajuta la promovarea pierderii în greutate [1]. Desigur, uleiul de cocos este bogat în calorii și poate duce cu ușurință la creșterea în greutate, atunci când este consumat în cantități mari. 

Uleiul de cocos poate avea efecte antimicrobiene 

Uleiul de cocos are proprietăți antimicrobiene și antifungice datorită conținutul său de trigliceride cu lanț mediu, în special acidul lauric – un acid gras care reprezintă aproximativ 50% din trigliceridele prezente în uleiul de cocos. Cercetările sugerează că poate avea efecte antimicrobiene împotriva microorganismelor care cauzează boli. De asemenea, poate acționa ca un agent bacteriocid, care distruge unele bacterii [1]. 

Uleiul de cocos poate stimula sănătatea pielii 

Uleiul de cocos are multe întrebuințări care au puțin de-a face cu alimentația. De pildă, acesta poate fi folosit în scopuri cosmetice, pentru a îmbunătăți sănătatea și aspectul pielii [1]. Acesta poate îmbunătăți funcția pielii, ajutând la prevenirea pierderii excesive de apă și la protecția împotriva factorilor externi. 

Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile uleiului de cocos pentru sănătate. Studiile arată, de asemenea, că acesta poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară prin creșterea nivelului de colesterol bun (HDL) și scăderea nivelului de colesterol rău (LDL). De asemenea, uleiul de cocos poate ajuta la pierderea în greutate, prin accelerarea metabolismului și reducerea senzației de foame. Beneficiile sale nu se opresc aici, deoarece poate îmbunătăți și funcția cerebrală, reducând riscul de afecțiuni neurodegenerative precum Alzheimerul [1]. 

Uleiul de cocos poate susține și sănătatea sistemului digestiv prin îmbunătățirea digestiei și absorbției nutrienților. Acesta ajută la stimularea producției de enzime digestive și la reducerea riscului de inflamații gastrice. De asemenea, acizii grași din uleiul de cocos pot ajuta la prevenirea constipației și menținerea unui tranzit intestinal regulat și sănătos [1]. 

Când să folosești ulei de cocos în alimentație și cum să-l incluzi în dieta ta

Uleiul de cocos este un ingredient versatil și sănătos care poate fi inclus în dieta ta în mai multe moduri. Iată câteva idei despre momentul potrivit pentru a folosi uleiul de cocos în alimentație și cum să-l incluzi în dieta ta!

1. Momentul potrivit pentru a folosi uleiul de cocos în alimentație: Unul dintre cele mai bune momente pentru a utiliza uleiul de cocos este în timpul gătitului. Datorită punctului său de fum mai mare decât al celorlalte uleiuri, uleiul de cocos poate fi folosit la temperaturi mai ridicate fără a se deteriora. Acesta este excelent pentru prăjit, copt sau sotat alimente, oferindu-le un gust delicios și o aromă exotică. Alege din gama variată de ulei de cocos sortimentul preferat pentru rețetele tale! 

2. Cum să incluzi uleiul de cocos în dieta ta: Există mai multe modalități prin care poți introduce uleiul de cocos în dieta ta zilnică. Poți folosi ulei de cocos virgin rae bio, la 1000ml ca substitut pentru alte uleiuri în rețetele de gătit, adăugându-l în smoothie-uri pentru un plus de cremozitate sau înlocuind untul cu ulei de cocos în rețetele de prăjituri la cuptor. De asemenea, poți utiliza acest ulei să gătești ouăle sau legumele, conferindu-le un gust aparte.

3. Recomandări practice pentru integrarea uleiului de cocos în alimentație: Începe cu o cantitate mică de ulei de cocos și crește treptat cantitatea în funcție de preferințele tale. Este important să alegi un ulei de cocos de calitate, de preferință organic și presat la rece, pentru a beneficia de toate proprietățile sale nutritive. Un ulei de cocos virgin raw bio, la 460g/500 ml poate fi alegerea ideală pentru rețetele preferate. 

4. Sugestii de rețete cu ulei de cocos: Uleiul de cocos poate fi folosit într-o gamă variată de rețete, de la prăjituri și pâine, la mâncăruri principale și deserturi. Iată câteva idei de rețete în care poți folosi uleiul de cocos: banana bread cu ulei de cocos, curry cu ulei de cocos sau chiar ciocolată făcută în casă cu ulei de cocos. Aceste preparate vor avea un gust unic și vor oferi beneficii pentru sănătate.

Precauțiile în utilizarea uleiului de cocos

Chiar dacă uleiul de cocos are beneficii semnificative pentru sănătate, consumul excesiv poate fi dăunător. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de grăsimi saturate din uleiul de cocos, motiv pentru care ar trebui tratat la fel ca orice altă sursă de grăsimi. Așadar, se recomandă să păstrezi un aport total de grăsimi saturate la sub 10% din totalul caloriilor zilnice. Acest lucru ar reprezenta aproximativ 200 de calorii de grăsimi saturate pe zi, pe baza unei diete tipice de 2000 de calorii [2]. 

Cele mai citite articole

Întrucât o lingură de ulei de cocos (14 grame) este egală cu aproximativ 117 calorii, este indicat să te limitezi la aproximativ 2 linguri (28 grame) pe zi [2]. De asemenea, reține că acest lucru lasă puțin loc pentru alte surse de grăsimi saturate. Tocmai din acest motiv este bine să consumi în mare parte grăsimi nesaturate, care includ nuci, semințe, ulei de măsline extravirgin și avocado.

Acestea fiind spuse, atâta timp cât îți vei modera aportul de ulei de cocos, te poți bucura de beneficiile pe care acesta le aduce organismului, ca parte a unei diete sănătoase. 

Concluzionând, uleiul de cocos este un aliment versatil și benefic, care poate fi inclus cu ușurință în dieta zilnică. Cu precauție și moderație, acesta poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Totuși, este esențial să se înțeleagă când și cum să-l utilizăm pentru a maximiza aceste beneficii. Informează-te, experimentează și bucură-te de gustul și beneficiile uleiului de cocos în alimentație! 

Referințe: 

[1] Lang, Ariane. “Top 10 Evidence-Based Health Benefits of Coconut Oil.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil. 

Published 1 Aug. 2023. Accessed 10 Oct. 2023. 

[2] Spritzler, Franziska. “How to Eat Coconut Oil, and How Much per Day?” Healthline, Healthline Media,  www.healthline.com/nutrition/how-to-eat-coconut-oil. 

k.

Cele mai citite articole


Like it? Share with your friends!

0
Torok

0 Comentarii

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *