Prevenirea afecțiunilor oculare și monitorizarea regulată a vederii sunt componente vitale pentru menținerea sănătății ochilor pe termen lung. Despre toate acestea și multe altele, află din materialul de mai jos!
Examen medical periodic
Consultul optometric periodic poate contribui la detectarea timpurie a diverselor probleme legate de vedere, precum miopia, hipermetropia, astigmatismul, cataracta și glaucomul. Poți beneficia de un test de vedere gratuit în Pitești, dacă îți faci programare online, chiar acum! Optometristul îți va spune dacă te confrunți cu afecțiuni, înainte ca simptomele să fie vizibile și îți va oferi tratamentul corect. Majoritatea afecțiunilor oculare diagnosticate în faza de debut pot fi ținute sub control prin purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact cu dioptriile aferente nevoilor.
În general, se recomandă un examen optometric cel puțin o dată pe an, dacă nu există indicații pentru consultații mai dese. (1)
Monitorizarea și tratarea bolilor cronice
Bolile cronice, precum diabetul și hipertensiunea arterială pot avea un impact semnificativ asupra sănătății oculare și pot cauza probleme de vedere. În cazul diabetului, nivelurile crescute de zahăr din sânge pot deteriora vasele de sânge din retină, ceea ce poate duce la retinopatie diabetică. Hipertensiunea arterială poate să afecteze sănătatea ochilor, prin deteriorarea vaselor de sânge din retină. Prin urmare, este vital pentru persoanele cu aceste boli să-și monitorizeze regulat vederea și să urmeze tratamentul prescris. (1), (2)
Cunoașterea istoricului familial
Cunoașterea istoricului familial poate juca un rol esențial în identificarea riscului de a dezvolta diverse afecțiuni oculare, deoarece multe dintre acestea au o componentă genetică. Un exemplu în această direcție este degenerarea maculară legată de vârstă. Și alte afecțiuni oculare precum glaucomul sau retinopatia diabetica pot avea o predispoziție genetică.
Dacă ai cunoștințe legate de problemele din familia ta, la controlul optometric, trebuie să îi spui specialistului despre acestea. (1)
Protejarea ochilor în fața razelor UV
Razele ultraviolete pot cauza leziuni la nivelul ochilor. Există diverse metode prin care îți poți proteja ochii de razele UV, cea mai populară fiind purtarea ochelarilor de soare cu protecție UV. Aceștia trebuie să blocheze 100% din razele UVA și UVB.
Este important să îți amintim că protecția ochilor împotriva razelor UV este necesară pe tot parcursul anului, nu doar în timpul verii. (2)
Purtarea ochelarilor de protecție
Ochii sunt sensibili și vulnerabili. Indiferent dacă ești într-un mediu de lucru periculos sau te bucuri de sporturi diverse, ochelarii de protecție pot face diferența între o vedere sănătoasă și un accident nefericit. (1)
Evitarea contactul mână-ochi
Mâinile intră în contact cu o multitudine de suprafețe la locul de muncă, în spațiile publice și chiar acasă, ceea ce le face o sursă majoră de germeni. Aceștia pot fi transferați cu ușurință la ochi prin frecare sau atingere, provocând diverse infecții oculare. Igiena mâinilor adecvată, inclusiv spălarea regulată și utilizarea de dezinfectant pentru mâini, poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta aceste infecții.
Este important să eviți și frecarea excesivă a ochilor, deoarece contribuie la apariția iritațiilor, înroșirea și disconfortul acestora. În unele cazuri, poate chiar agrava anumite afecțiuni oculare. (1), (2)
Renunțarea la fumat
Cele mai citite articole
Fumatul este unul dintre principalii factori de risc pentru bolile oculare grave. Substanțele chimice din tutun pot deteriora vasele de sânge din ochi, contribuind la dezvoltarea afecțiunilor precum degenerescența maculară și cataracta. Aceste condiții pot duce la pierderea vederii în timp.
Renunțarea la fumat are un impact pozitiv semnificativ asupra sănătății ochilor, poate duce la îmbunătățirea vederii și a confortului ocular, eliminând iritarea și uscăciunea cauzate de fumul de țigară. (1)
Menținerea unei greutăți normale
Greutatea excesivă sau obezitatea pot determina apariția unor afecțiuni precum diabetul, care, la rândul său, poate duce la probleme de vedere sau chiar orbire. Așadar, pentru a menține nivelurile de glucoză din sânge în limite normale, este recomandat un stil de viață sănătos. Acesta include o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate și testări periodice ale glicemiei. (2)
Hidratare și o alimentație sănătoasă
Apa ajută la producerea lacrimilor, care sunt esențiale pentru lubrifierea ochilor și prevenirea uscăciunii. În plus, un nivel adecvat de hidratare poate contribui la prevenirea oboselii oculare și la menținerea acuității vizuale.
Pe de altă parte, alimentația sănătoasă este benefică pentru sănătatea ochilor, dar și pentru sănătatea generală. Un stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată și exerciții fizice regulate, ajută la prevenirea unor boli, inclusiv a celor care pot afecta vederea. (1)
Pauze regulate de la calculator
Regula 20-20-20 este un sfat ușor de implementat, dar cu un impact semnificativ asupra sănătății ochilor. Aplicarea acesteia poate reduce semnificativ simptomele de oboseală oculară digitală, cum ar fi uscăciunea, iritarea sau roșeața ochilor. (1), (2)
Pentru cei care lucrează la computer, ochelarii speciali oferă protecție în fața luminii albastre emisă de dispozitivele digitale. În magazinul Lensa Pitești din Vivo Mall ai la dispoziție o gamă variată de ochelari pentru calculator sau poți adăuga acest filtru ochelarilor de vedere potriviți.
În concluzie, este crucial să acorzi atenție sănătății ochilor și să consulți un profesionist în domeniu pentru orice problemă sau nelămurire. Un diagnostic precoce și gestionarea adecvată pot ajuta la prevenirea agravării simptomelor afecțiunilor oculare.
Surse de informare:
1. Tips to Prevent Vision Loss – https://www.cdc.gov/visionhealth/risk/tips.htm, Accesat 22.12.2023
2. 9 Tips to Protect Your Vision and Prevent Blindness – https://www.everydayhealth.com/news/10-essential-facts-about-your-eyes/, Accesat 22.12.2023