Marmitele sunt considerate unele dintre asistentii de bucatarie. Marmita este un recipient rotund, patrat sau dreptunghiular care mentine temperatura alimentelor asezate in interior. Astfel de marmite se gasesc mai des in serviciile de catering, restaurante, cafenele, la mese de tip bufet sau petreceri in deplasare.
Este mai rar folosita in viata de zi cu zi, in bucatariile de acasa sau la o masa in familie. In magazinul online contigrup.ro specializat in echipamente si vase profesionale, este disponibila o gama mare de marmite, alimentate pe gaz sau cu alimentare electrica. Modelele electrice se conecteaza la priza si mentin alimentele la aceeasi temperatura tot timpul.
Aceste echipamente gastronomice sunt folosite de catre bucatari pentru a gati volume mari de produse lichide (supe, ciorbe, sosuri, creme etc.). Alimentarea cu apa se face printr-un robinet montat pe panoul superior, iar scoaterea preparatului gatit se poate realiza printr-un robinet aflat in partea de jos a panoului frontal.
Aceste tipuri de marmite sunt utilizate in industria de procesare a alimentelor, pentru a efectua diferite procese in care este vorba de a transfera caldura sub forma indirecta sau direct in cuva de gatire (fierbere). Echipamentul se foloseste in productia de diverse produse, precum: lapte condensat, sosuri, ciorbe etc. In plus, marmitele pot fi utilizate si in procese de pasteurizare lenta, precum si la gatirea propriu-zisa a alimentelor in cantitati mari.
Cum functioneaza o marmita?
Marmitele se aseamana mult cu tigaile basculante prin aceea ca sunt utilaje de gatit multifunctionale. Principala diferenta dintre o marmita si o tigaie basculanta este inaltimea recipientului de gatire: in loc de cuva plata si mai putin inalta, marmita seamana foarte mult cu o oala care are un sistem propriu de incalzire. In practica se intalnesc marmite cu aburi, marmite pe gaz si marmite electrice (mai rar).
Foarte populare, marmitele pe abur sunt construite dintr-o camera de incalzire, care inconjoara recipientul propriu-zis (oala) unde se afla produsele alimentare ce se gatesc. Incalzirea se face prin circularea aburului la o anumita presiune prin camera de incalzire, caz in care acesti vapori de apa sunt alimentati de un cazan. Cand capacul este inchis ermetic, presiunea din interiorul acestuia creste pe masura ce temperatura creste, si aceasta presiune in oala este cea care previne fierberea.
Exista o supapa de siguranta la o presiune mai mare, care se deschide, atunci cand temperatura este foarte ridicata, se activeaza automat lasand excesul de presiune sa iasa.
Marmita pe gaz
Pe piata, exista mai multe modele de marmite pe gaz. Desi necesita un plus de atentie la conectare, se economiseste timp si resurse pentru a garanta o hrana de calitate pentru clienti, iar investitia se poate amortiza extrem de rapid.
Incalzirea sa uniforma se impleteste eficient cu securitatea la gatire. Nu apar pierderi de caldura in timpul procesului si nici nu contamineaza alimentele. Modelele de marmite pe gaz au arzatoare micro perforate robuste cu dispozitiv contra incendiilor pentru un plus de protectie la gatit.
Robinetul de scurgere de capacitate mare permite descarcarea usoara a alimentelor sub forma lichida sau cu un anume grad redus de vascozitate (sosuri, creme). Supapa de siguranta evita suprapresiunea aburului din manta la acele modele de marmite la care incalzirea se face indirect.Manometrul inclus permite controlul corect al functionarii vasului.
Valva externa permite evacuarea manuala a excesului de aer acumulat in manta in timpul fazei de incalzire. La modelele pe gaz, datorita sistemului de aprindere, sporeste confortul, iar utilizatorul poate urmari vizual starea de functionare prin indicatoarele care sunt situate pe panoul frontal.