SEO reprezintă un proces prin intermediul căruia se urmăreşte creşterea traficului organic provenit din motoarele de căutare. Astfel sunt optimizate atât site-ul, cât şi conţinutul acestuia prin utilizarea cuvinelor cheie specifice afacerii desfăşurate de acesta, pentru ca site-ul respectiv să apară printre primele rezultate în urma căutării pe motoarele web.
Pentru ca rezultatele procesului de optimizare SEO să fie vizibile este nevoie continuarea acestuia pentru o perioadă mai lungă de timp. În plus, SEO reprezintă una dintre metodele principale de promovare care contribuie la dezvoltarea afacerii.
Principalii factori SEO care clasează un site
Există foarte mulţi factori în funcţie de care sunt clasificate site-urile de motoarele de căutare, în jur de 200. Însă, dintre aceştia doi sunt extrem de importanţi: conţinutul de calitate şi link building-ul.
Primul factor important în funcţie de care motoarele de căutare clasifică un site este conţinutul de calitate, care trebuie să îndeplinească o serie de criterii, ca de exemplu, acesta trebuie să fi util, popular, unic şi informativ. Totodată, conţinutul nu trebuie să fie rău intenţionat sau mincinos.
Prin urmare, motorul de căutare utilizează trei instrumente pentru a găsi conţinut de calitate şi relevant pe marele şi vastul internet. Acestea sunt:
– Google bot – un roboţel ce analizează site-uri, link-uri, pagini noi, iar informaţiile obţinute sunt transmise într-o bază de date masivă unde sunt organizate;
– Traffic data – site-ul este accesat şi indexat, iar acum urmează clasarea acestuia, în funcţie de anumiţi indici, cum ar fi volumul de trafic pe site;
– Uşer metrics – după determinarea numărului de vizitatori şi sursă din care aceştia au venit, motorul de căutare va analiza modul de interacţionare a vizitatorilor cu site-ul, în funcţie de anumiţi indici, printre care timpul petrecut pe pagină, numărul de videoclipuri redate, click-uri pe link-uri interne şi externe, precum şi click-uri pe butoane de inscriere sau cumpărare.
Cel de-al doilea factor, în funcţie de importantă, de care ţine cont motorul de căutare în clasificarea unui site, este link-building-ul, adică existenţa unor link-uri pe alte site-uri care fac trimitere către site-ul propriu-zis.
Cu alte cuvinte, motorul de căutare analizează atât numărul, cât şi calitatea site-urilor care promovează un anume site, considerând astfel o mai bună controlare a conţinutului de calitate.
Site-urile care recomandă trebuie, de regulă, să fie din aceeaşi nişă cu site-ul recomandat sau dintr-un domeniu relevant specificului activităţii desfăşurate de site-ul respectiv. De asemenea, este recomandat ca posesorul site-ului recomandat să verifice notorietatea şi persoana care se află în spatele site-ului “partener”.
În concluzie, este foarte important ca posesorul unui site care doreşte să îl optimizeze SEO să apeleze la o companie specializată în oferirea de astfel de servicii deoarece, pe lângă profesionalism şi experienţa căpătată de-a lungul timpului, aceasta utilizează şi cele mai noi tehnologii pentru a putea obţine cele mai bune rezultate. În plus, o agenţie SEO are un portofoliu de servicii conexe acestei ramuri, având astfel posibilitatea de a oferi clienţilor pachete avantajoase, adaptate nevoilor lor de promovare, uneori chiar integrate unor campanii de marketing.