Frigul industrial pentru sfera HoReCa este reprezentat de o varietate destul de mare de echipamente. Din acest motiv, a face o alegere în cunoștință de cauză este adesea dificilă.
Află în continuare mai multe despre modelele de dulapuri frigorifice din inox, clasificarea acestora, precum și despre cum să faci alegerea potrivită pentru firma ta.
Clasificarea dulapurilor frigorifice din inox
Dulapurile frigorifice din oțel inoxidabil au o serie de parametri ce permit categorisirea lor după:
- regimul de temperatură al dulapului;
- volumul camerei de lucru;
- tipul de uși;
- materialul corpului dulapului frigorific.
În primul rând, dulapurile frigorifice sunt împărțite în două clase principale:
- cu temperatură scăzută;
- cu temperatură pozitivă de răcire.
Dulapurile frigorifice cu regim de temperatură scăzută (așa-zisele congelatoare profesionale) au un interval de temperatură de funcționare de până la -18 grade Celsius sau chiar -25 grade Celsius și sunt concepute pentru depozitarea pe termen mai lung a produselor congelate.
Dulapurile frigorifice cu regim de temperatură medie au un interval de temperatură de funcționare de la 0 grade Celsius la +10 grade Celsius. Această clasă de echipamente de răcire este concepută pentru depozitarea pe termen scurt a alimentelor.
Intervalele de temperatură de funcționare pentru diferiți producători de dulapuri pot varia ușor, dar, de regulă, se încadrează în limitele specificate.
Un parametru important atunci când alegi un dulap frigorific din inox este și volumul acestuia.
Principalele volume ale dulapurilor frigorifice profesionale pot fi de:
- 400 – 500 litri;
- 600 – 700 litri;
- 800 – 1.000 litri;
- 1.200-1.500 litri.
Dulapurile frigorifice de volume mici (până la 700 de litri) au un design mai simplu, cu o singură ușă. Mai puțin frecvente sunt modelele de dimensiuni reduse la care ușa este împărțită într-o parte superioară și una inferioară, rezultând astfel două uși.
Dulapurile de volume medii și mari (de la 800 la 1500 litri) au un design mai impozant, având două uși sau chiar trei uși. Uneori chiar și patru, la anumite modele. În astfel de dulapuri, unele dintre uși pot fi, de asemenea, împărțite într-o parte de sus și una de jos.
Tipul ușii dulapului frigorific determină și scopul acesteia. Există două tipuri de uși:
- uși solide (metalice), opace;
- uși din sticlă, transparente.
Ușile din sticlă, la rândul lor, pot să fie cu balamale sau glisante.
Materialul corpului dulapului este o parte foarte importantă a echipamentului, care, în primul rând, afectează durata de viață a respectivului echipament frigorific.
Dulapurile sunt împărțite în două tipuri mari în funcție de materialul carcasei: dulapuri cu carcasă din oțel acoperită cu un strat de polimer (de obicei alb) și dulapuri cu carcasă din oțel inoxidabil. Cele mai vândute în prezent sunt cele din inox.
Alegerea dulapului frigorific din inox
Se recomandă alegerea unui dulap de răcire profesional din inox în funcție de scopul și de condițiile în care va funcționa.
Majoritatea dulapurilor frigorifice sunt instalate în depozitul sau incinta de producție a unui magazin sau restaurant.
Trebuie amintit că pentru camerele cu umiditate ridicată constantă, este mai bine să se comande dulapuri de răcire cu carcasă din oțel inoxidabil.
Practica arată că durata de viață a unui dulap din oțel inoxidabil depinde într-o măsură mai mare de fiabilitatea modelului, decât de starea carcasei. Această perioadă poate ajunge la 10-15 ani.
Comparativ, durata de viață a dulapurilor din oțel acoperit cu polimer este determinată de starea carcasei. Deteriorările și zgârieturile pe carcasă duc la coroziune, ceea ce reduce semnificativ durata de viață a acestora la circa 3-5 ani.
O parte importantă a designului unui astfel de dulap rece este grosimea peretelui dulapului și materialul cu care este umplut peretele. Cu cât pereții echipamentului sunt mai groși, cu atât mai bine.
Grosimea standard a peretelui pentru dulapurile cu temperatura medie este de cel puțin 4 cm, iar pentru dulapurile cu temperatura joasă de cel puțin 6 cm.
Când se alege dulapul rece potrivit, este necesar să se acorde atenție clasei de climă a acestuia, adică la ce indicatori de temperatură și umiditate a mediului este permisă funcționarea echipamentului respectiv. Astfel de indicatori pot fi, de exemplu, până la +35 grade Celsius și 80% umiditate. Există și modele care au o clasă climatică „Tropic”, unde funcționarea lor este permisă la temperaturi ambientale de până la +40/45 grade Celsius și umiditate de 90%.
Toți acești indicatori și caracteristici de performanță afectează în mod semnificativ costul echipamentului.
După ce ai determinat condițiile de funcționare ale echipamentului, poți trece la selectarea dulapului după volumul său. Pentru a face acest lucru, este necesar să se determine cantitatea de produse care va fi depozitată periodic în dulapul frigorific din inox.
Volumul de lucru al utilajului trebuie să fie de două ori mai mare decât volumul alimentelor care sunt încărcate în interiorul lui. Numai în acest caz se va asigura funcționarea corectă a acestei unități, iar temperatura din interiorul compartimentului de stocare va corespunde parametrilor specificați.
Pentru alte detalii și comenzi intră pe tcromania.com!