De ce aparatul ortodontic este recomandat după vârsta de 12 ani? 

1 min


0

Tratamentul ortodontic, de obicei implementat printr-un aparat ortodontic, este folosit pentru a imbunatati aparenta si alinierea dintilor strâmbi, proeminenti sau aglomerati. In cele mai multe cazuri, tratamentul ortodontic poate fi integrat in viata unui copil dupa ce acesta implineste 12 ani, moment in care majoritatea dintilor permanenti i-au inlocuit pe cei de lapte. O astfel de schimbare depinde si de numarul de dinti permanenti despre care este vorba si de gradul de dezvoltare al fetei si al maxilarului.

Aparatul ortodontic la adulti

Cand vine vorba de adulti, tratamentul ortodontic poate fi început la orice varsta, dar opțiunile vor fi limitate comparativ cu cele ale unui copil sau cele ale unui adolescent. Printre motivele cele mai cunoscute cu privire la folosirea unui aparat ortodontic avem indreptarea dintilor strambi si corectarea dintilor aglomerati. In acelasi timp, aparatul ortodontic reduce sansa de deteriorare a dintilor proeminenti. 

Tratamentul nu se limiteaza doar la aspectul estetic, chiar daca un zambet frumos este motivatia multora ce aleg acest tratament. Dintii drepti sunt mai usor de curatat – folosirea atei dentare si a periutei de dinti poate reprezenta o provocare pentru o persoana cu dinti inghesuiti, iar sanatatea orala este cea care are de suferit. Intretinerea igienei orale devine cu atat mai importanta atunci cand un individ alege tratamentul ortodontic. Aparatul ortodontic ajuta si la reducerea durerii maxilarului, acolo unde este cazul.   

Viata dupa tratamentul ortodontic 

Durata tratamentului depinde de complexitatea problemei individului. In general, vorbim de o perioada cuprinsa intre 18 si 24 de luni, cu mici exceptii. Există o tendinta ca dintii sa se intoarca in pozitia in care se aflau inainte de tratament. Peste 50% din pacienti trec printr-o situatie similara in cei 10 ani de dupa tratament. 

Pentru a preveni o astfel de situatie neplacuta, majoritatea pacientilor primesc un retainer odata cu terminarea tratamentului: el poate fi fix sau poate fi indepartat. Retainer-ul ce poate fi indepartat este facut din plastic si are exact dimensiunile gurii pacientului, in timp ce un retainer fix este un fir fixat in partea din fata a incisivilor.  


Like it? Share with your friends!

0

Sari la bara de unelte