Cum să îți îngrijești lentilele de contact colorate: 5 sfaturi esențiale

3 min


0

Lentilele de contact colorate, asemenea celor transparente, dacă nu sunt îngrijite corespunzător, pot acumula depozite de proteine și bacterii. Aceasta nu numai că poate duce la deteriorarea lentilelor, dar poate afecta și confortul și sănătatea ochilor. În acest articol, vom explora metodele eficiente de îngrijire a lentilelor de contact, pentru a preveni eventualele complicații și pentru a te bucura de ele în condiții de siguranță. 

1. Respectarea recomandărilor optometristului

Lentilele de contact colorate, la fel ca orice tip de lentile de contact, necesită o anumită îngrijire și depozitare pentru a își menține integritatea și eficacitatea. Descoperă colecția completa de lentile de contact verzi și discută cu un optometrist despre curățarea și întreținerea lor.

Optometristul îți va verifica vederea, starea generală a ochilor și îți va putea oferi sfaturi personalizate în funcție de rezultate. Acesta îți va putea recomanda anumite mărci sau modele de lentile de contact și te va învăța cum să le folosești corespunzător.

Nerespectarea recomandărilor a acestuia poate duce la diverse probleme de sănătate, de exemplu, infecții oculare [1].

2. Curățarea corectă a lentilelor de contact

Curățarea corectă a lentilelor de contact colorate presupune [2]:

  • spălarea mâinilor cu apă și săpun, urmată de uscarea lor cu un prosop care nu lasă scame;
  • curățarea fiecărei lentile în parte, nu simultan, pentru a evita contaminarea încrucișată;
  • utilizează o soluție de curățare special concepută pentru îngrijirea lentilelor de contact și urmează instrucțiunile; de regulă, acest proces implică aplicarea a câteva picături de soluție pe lentilă și frecarea ușoară a acesteia cu degetul, pentru a îndepărta murdăria și proteinele acumulate.

Alegerea soluției de curățare are o importanță majoră. Sunt disponibile numeroase tipuri de soluții de curățare, fiecare având proprietăți și caracteristici diferite. De exemplu, unele soluții de curățare sunt concepute pentru a fi compatibile cu lentilele moi, așa cum este modelul de lentile de contact verzi Adore Tri Tone Green, 90 de purtări 2 lentile/cutie, în timp ce altele sunt mai potrivite pentru lentilele rigide. Un optometrist îți poate recomanda soluția de curățare corectă.

Lentilele de contact ar trebui curățate zilnic pentru a evita acumularea de bacterii și a altor microorganisme. Neglijarea acestei sarcini poate duce la probleme de sănătate ale ochilor, cum ar fi infecțiile oculare.

3. Utilizarea lentilelor de contact conform perioadei înscrise pe ambalaj

Respectarea perioadei de utilizare a lentilelor de contact conform indicațiilor de pe ambalaj reprezintă un aspect fundamental pentru sănătatea ochilor.

Lentilele de contact, indiferent de tipul lor, sunt proiectate pentru a fi utilizate o anumită perioadă, după care încep să se uzeze și să acumuleze depuneri de proteine și bacterii. Prelungirea utilizării lentilelor de contact poate duce la afecțiuni oculare precum iritații sau infecții oculare.

Lentilele de contact vin în mai multe varietăți, fiecare cu propriul mod de utilizare. De exemplu, modelul de lentile de contact Lovely Eyes Paris Green, 30 de purtări 2 lentile/cutie pot fi purtate zilnic sau ocazional timp de 30 zile. 

4. Depozitarea corespunzătoare

Depozitarea corectă a lentilelor de contact colorate este esențială pentru menținerea calității și a eficienței acestora. Lentilele de contact necesită o soluție de depozitare specifică pentru a le menține hidratate și curate.

Este imperios să urmezi recomandările optometristului sau ale producătorului în ceea ce privește tipul de soluție potrivită și să eviți apa de la robinet, deoarece poate conține microorganisme [3].

Recipientul în care sunt păstrate lentilele de contact trebuie să fie mereu curat. Acesta trebuie spălat cu apă caldă și săpun, clătit bine și lăsat să se usuce la aer după fiecare utilizare. Nu se recomandă folosirea unui prosop, deoarece poate lăsa reziduuri de fibre pe recipient. Trebuie să înlocuiești recipientul pentru lentile de contact la fiecare trei luni sau mai des dacă acesta prezintă semne de uzură [3].

5. Evitarea expunerii lentilelor de contact colorate la factorii dăunători

Trebuie să protejăm lentilele de contact de expunerea la factori dăunători pentru a prelungi durata de viață a acestora și pentru a evita posibilele complicații de sănătate ale ochilor. Astfel, se recomandă:

  • evitarea expunerii directe a lentilelor la razele UV, dacă nu sunt concepute cu filtru UV;
  • lentilele de contact nu trebuie să intre în contact cu apa de la robinet, de la piscină sau din alte medii similare;
  • evitarea utilizării produselor cosmetice, precum spray-urile de păr, parfumurile sau produsele de machia pentru ochi, înainte de a aplica lentilele;
  • lentilele de contact trebuie îndepărtate înainte de somn.

În caz de îndoială în ceea ce privește îngrijirea optimă a lentilelor de contact, este indicată consultarea unui optometrist. Un profesionist în domeniu îți poate oferi sfaturi și recomandări personalizate, în funcție de starea de sănătate a ochilor tăi, de tipul de lentile de contact pe care le folosești și de stilul tău de viață.

Surse de referință:

1. “Contact Lens Care.” Www.aoa.org, www.aoa.org/healthy-eyes/vision-and-vision-correction/contact-lens-care?sso=y. Accessed 18 Dec. 2023; 

2.  “How to Care for Your Contact Lenses and Eyes.” WebMD, WebMD, 19 May 2003, www.webmd.com/eye-health/caring-contact-lens. Accessed 18 Dec. 2023;

3. “How to Take Care of Contact Lenses.” American Academy of Ophthalmology, 18 Mar. 2020, www.aao.org/eye-health/glasses-contacts/contact-lens-care. Accessed 18 Dec. 2023. 


Like it? Share with your friends!

0

Sari la bara de unelte