Multi istorici cred ca artificiile au fost dezvoltate initial in secolul al II-lea i.Hr. in vechiul Liuyang, China. Se crede ca primele „petarde” naturale au fost tulpini de bambus care, aruncate in foc, explodau cu o bubuitura din cauza supraincalzirii buzunarelor de aer goale din bambus. Chinezii credeau ca aceste „petarde” naturale vor alunga spiritele rele.
In prezent, exista articole pirotehnice complexe, care nu mai au nimic similar cu vechile petarde si pocnitori folosite de chinezi, insa istoria artificiilor ramane fascinanta.
Artificiile sunt mai vechi decat s-ar fi crezut!
Candva, in perioada 600-900 d.Hr., legenda spune ca un alchimist chinez a amestecat nitrat de potasiu, sulf si carbune pentru a produce o pulbere neagra – primul „praf de pusca”. Aceasta pulbere a fost turnata in betisoare de bambus scobite (si mai tarziu in tuburi rigide de hartie) formand primul foc de artificii facut de om.
Artificiile si-au facut drum in Europa in secolul al XIII-lea, iar in secolul al XV-lea au fost utilizate pe scara larga pentru festivaluri religioase si divertisment public. Italienii au fost primii europeni care au fabricat artificii, iar conducatorii europeni au fost deosebit de pasionati de folosirea artificiilor pentru a-si vraji supusii si a-si lumina castelele la ocazii importante.
Primii colonisti americani si-au adus dragostea pentru artificii cu ei in Lumea Noua, iar artificiile au facut parte din prima Zi a Independentei – o traditie care continua in fiecare 4 iulie, cand americanii sarbatoresc, asa cum sperase si John Adams, cu fast, parada, focuri de tabara si artificii de la un capat la altul al continentului. Spiritul de sarbatoare al americanilor a continuat sa creasca, iar la sfarsitul secolului al XVIII- lea, politicienii au folosit manifeste pentru a atrage multimi la discursurile lor.
Desi 4 iulie este inca „ziua cea mare”, americanii continua sa foloseasca artificii pe tot parcursul anului, la festivaluri, evenimente speciale si traditii sportive, cum ar fi Jocurile Olimpice si Super Bowl.
Divertismentul cu artificii genereaza bani, precum si zambete. Si cum visul american a devenit tot mai popular inclusiv in Estul Europei, artificiile sunt acum prezente peste tot, fiind apreciate atat de copii, cat si de adulti sau chiar de batrani.