În contextul noilor măsuri implementate în urma efectelor negative generate de pandemie, Administrația Fondului pentru Mediu vine în sprijinul contribuabililor cu un sistem electronic prin intermediul căruia este eficientizată operațiunea de depunere a declarațiilor privind obligațiile la fondul de mediu.
Pe lângă transmiterea declarațiilor prin servicii poștale sau de curierat, implementarea serviciului depunere declarații online a facilitat întregul proces de transmitere și monitorizare a declarațiilor de mediu.
Cine trebuie să depună online declarații la fondul pentru mediu?
Reamintim faptul că legislația națională de mediu prevede respectarea obligațiilor privind efectuarea declarațiilor la fondul pentru mediu de către agenții economici care desfășoară activități de producție, import sau realizează achiziții intracomunitare.
Aceste obligații au fost stabilite în baza principiilor europene responsabilitatea producătorului și poluatorul plătește, ele fiind direcții de acțiune ce susțin protecția mediului și angajamentul întreprinderilor pentru impactul generat din activitatea lor.
Prin urmare, întocmirea și depunerea unor declaratii fond mediu sunt prioritare pentru companiile care efectuează activități:
- De producție – materii prime și bunuri de larg consum destinate vânzării;
- De import – materii prime sau produse de larg consum;
- De natură comercială (vânzători angro, distribuitori/ producători, care furnizează spre vânzare bunuri proprii).
Cum pot fi depuse online aceste declarații?
Conform noilor reglementări, pentru transmiterea electronică a declarațiilor privind obligațiile la fondul pentru mediu, agenții economici trebuie să obțină un cont cu certificat digital. Important de reținut este că pentru a depune online aceste declarații se impune înrolarea în aplicație a persoanei juridice autorizate (mai precis a persoanei ce deține o semnătură electronică calificată).
Înscrierea în portalul electronic AFM-Online trebuie efectuată o singură dată de către societatea care deține poziția de contribuabil la Fondul pentru Mediu. Astfel, pentru a obține accesul, reprezentantul agentului economic va completa un formular regăsit pe platformă cu datele despre societate, atașând totodată o dovadă conform căreia se atestă asocierea dintre persoana sa și compania ce o înscrie în sistem. De asemenea, se descarcă o cerere de înrolare semnată digital de instituție pe care reprezentantul o completează și o semnează utilizând propriul certificat digital, calificat. Ulterior, cererea se încarcă în sistem și se transmite către AFM.
După acest proces, reprezentantul va primi un email, pe adresele menționate în formular (atât a societății, cât și cea personală) în care este menționată decizia cu privire la înscrierea în sistem.
Autentificarea în platformă se efectuează utilizând certificatul digital calificat. În vederea depunerii electronice a declarațiilor, persoanele autorizate pot fi:
- Reprezentantul legal, ce deține o semnătură electronică autorizată;
- Împuternicitul reprezentantului legal, ce are în posesia o semnătură electronică calificată.
Astfel, reprezentantul societății economice va întocmi și transmite declarații privind diferitele categorii de bunuri rezultate în urma activității de producție sau import/ achiziție intracomunitară (ambalajele inserate pe piața națională, EEE-uri, uleiuri, anvelope etc.)
Întregul proces de depunere a declarațiilor implică o cunoaștere în detaliu și o înțelegere exactă a legislației de mediu. În plus, multe societăți economice se confruntă cu diferite probleme în identificarea tuturor obligațiilor ce survin din activitățile întreprinse, acest lucru generând numeroase riscuri de mediu.
Din acest motiv, o soluție ce asigură atingerea tuturor obligațiilor legale de mediu o constă apelarea la firme specializate în domeniul protecției mediului. O astfel de companie este EnviroCons, ce oferă clienților săi numeroase servicii și soluții de mediu în vederea alinierii activității la cadrul legal și îmbunătățirii performanței de mediu la nivel de organizație.