Manganul intra in categoria mineralelor care sunt regasite atat in alimentatie, cat si in apa potabila, fiind de-a dreptul important pentru sanatatea generala a corpului. Lucrurile incep sa se complice in momentul in care cantitatea de mangan creste semnificativ, existand riscul de aparitie a unor afectiuni periculoase. Potrivit studiilor, nu trebuie sa se depaseasca o concentratie maxima de 0,05 mg/l in cazul apei potabile. Orice valori care depasesc aceasta limita pot fi periculoase pentru sanatate.
Efectele negative ale concentratiei ridicate de mangan in apa potabila
Unele dintre cele mai afectate organe ale corpului uman atunci cand intra in contact cu o cantitate mult prea mare de mangan sunt chiar creierul si sistemul nervos. Conform cercetatorilor, muncitorii care au inhalat mangan pentru perioade mari de timp au acuzat senzatii de slabiciune, letargie sau chiar boala Parkinson.
Expertii spun ca cei mai afectati sunt copiii din cauza efectelor manganului, care se confrunta cu scoruri IQ mai reduse, hiperactivitate, dificultati in concentrare si atentie.
Care este limita de mangan care nu trebuie sa fie depasita pentru un corp sanatos?
Cele mai citite articole
Limita maxima de mangan care trebuie sa fie consumata este de 0,05 mg/l pentru ca oamenii se sa bucure de un corp sanatos. In cazul copiilor, medicii pediatri recomanda sa nu se depaseasca 0,03 mg/l, pentru ca altfel exista riscul sa se dezvolte o sensibilitate la nivelul creierului si sistemului nervos.
Cei care nu beneficiaza de apa potabila care sa se incadreze in valorile optime stabilite legal isi pot indrepta atentia cu incredere catre folosirea unui dedurizator, un dispozitiv special conceput pentru purificarea apei si pentru transformarea sa in apa potabila. Persoanele care sunt expuse in fata riscului de a consuma o apa contaminata cu o cantitate mult prea mare de mangan risca sa isi puna in pericol sanatatea.
Vestea buna este ca dedurizatorul este usor de intretinut, are capacitatea de a elimina atat manganul, cat si fierul din apa si are o durabilitate crescuta in timp, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa fie inlocuit la perioade scurte. De asemenea, este un dispozitiv care nu necesita o spalare periodica. Datorita faptului ca este realizat din materiale superioare, dedurizatoarele reusesc sa faca fata cu succes si schimbarilor bruste de temperaturi.
Prin urmare, dedurizatorul are un rol foarte important in ceea ce priveste curatarea si filtrarea corespunzatoare a apei, eliminand cu succes compusii negativi de fier si mangan. Acest lucru contribuie semnificativ la prevenirea aparitiei unor afectiuni periculoase pentru sanatate, imbunatatind calitatea apei.