Cele 14 picturi negre ale lui Goya

3 min


0
cele 14 picturi negre ale lui goya

Goya si lumea picturilor negre

Francisco Goya, unul dintre cei mai renumiti pictori spanioli din perioada romantica, este cunoscut nu doar pentru operele sale de arta pline de culoare si inspiratie, ci si pentru renumita sa serie de „Picturi Negre”. Aceste lucrari, realizate intre 1819 si 1823, sunt una dintre cele mai enigmatice si fascinante contributii ale sale la patrimoniul cultural mondial. Goya a creat aceste picturi pe peretii casei sale, cunoscuta sub numele de „La Quinta del Sordo” (Casa Surdului), la varsta de 73 de ani, intr-o perioada tumultoasa din viata sa, marcata de boli si conflicte interne.

Desi Goya nu a denumit niciodata oficial aceste lucrari, titlurile le-au fost atribuite ulterior, pe baza interpretarii specialistilor. Picturile Negre sunt considerate a fi o expresie a viziunilor sale intunecate si a temerilor sale fata de societatea contemporana. Aceste lucrari sunt expuse in prezent la Muzeul Prado din Madrid, Spania, unul dintre cele mai renumite muzee de arta din lume.

Intriganta „Saturn devorandu-si copiii”

Una dintre cele mai cunoscute picturi din aceasta serie este „Saturn devorandu-si copiii”. Aceasta lucrare infatiseaza figura unui titan din mitologia romana care isi devoreaza propriul copil. Este o imagine brutala si tulburatoare, care a starnit numeroase speculatii si interpretari. Pictura reflecta anxietatea si frica lui Goya fata de trecerea timpului si inevitabilitatea mortii, reprezentand totodata si o critica la adresa societatii in care traia.

Pictura a fost influentata de legenda romana, conform careia Saturn, temandu-se ca va fi detronat de unul dintre copiii sai, ii devora la nastere. Aceasta imagine puternica si simbolica a devenit un punct central al dezbaterilor despre intunecatele imagini ale lui Goya.

Elementele cheie ale picturii includ:

  • Utilizarea culorilor intunecate pentru a crea o atmosfera apasatoare
  • Expresia de groaza de pe fata lui Saturn
  • Detaliile brutale ale actului de canibalism
  • Contrastul puternic intre fundalul intunecat si figura centrala
  • Posibila alegorie a ciclului etern de violenta si distrugere

Interpretarile „Aquelarre” (Sabatul vrajitoarelor)

Aquelarre, cunoscuta si sub numele de „Sabatul vrajitoarelor”, este o alta pictura din aceasta serie care exploreaza teme de superstitie si frica. Pictura prezinta o adunare de vrajitoare in jurul unei figuri centrale, reprezentand diavolul sub forma unui tap. Aceasta lucrare este adesea interpretata ca o critica la adresa ignorantei si a superstitiei care dominau in acea perioada.

Goya a fost fascinat de lumea supranaturalului si a folosit aceste imagini pentru a critica Biserica Catolica si influenta sa asupra societatii. „Aquelarre” este o reprezentare vizuala a manierelor in care frica si superstitia pot corupe mintile oamenilor.

Aspectele remarcabile ale acestei lucrari sunt:

  • Figura centrala a tapului, simbol al diavolului
  • Fetele deformate si expresiile infricosatoare ale participantilor
  • Utilizarea umbrelor si a tonurilor intunecate pentru a crea o atmosfera de mister
  • Reflectia asupra influentei negative a superstitiilor
  • Critica subtila la adresa Bisericii Catolice

Enigmatica „Doua femei si un barbat”

Alta pictura din seria „Picturi Negre” este „Doua femei si un barbat”, o lucrare care a captivat si intrigat critici si istorici de arta de-a lungul timpului. Aceasta pictura prezinta un barbat si doua femei intr-o scena ambigua, care a generat numeroase interpretari si teorii despre semnificatia sa.

Unii critici sugereaza ca pictura poate reprezenta relatii tensionate sau conflicte interumane, in timp ce altii vad in aceasta o alegorie a dualitatii umane si a contradictiilor existentiale. Totusi, ambiguitatea intentionata a lui Goya lasa loc pentru interpretari diverse, ceea ce contribuie la fascinatia continua a acestei lucrari.

Caracteristicile esentiale ale acestei picturi includ:

  • Compozitia neobisnuita si pozitiile personajelor
  • Expresiile faciale ambigue si tensionate
  • Lumina difuza care inconjoara personajele
  • Posibilele simboluri ascunse ale relatiilor interumane
  • Utilizarea spatiului negativ pentru a crea un sentiment de izolare

Influentele personale si politice asupra seriei

Seria „Picturi Negre” a lui Goya nu poate fi inteleasa in totalitate fara a lua in considerare contextul personal si politic in care au fost create aceste lucrari. In acea perioada, Goya traversa o perioada dificila, marcata de pierderea auzului si de deteriorarea sanatatii sale. Aceste dificultati personale au influentat temele intunecate si emotionale ale picturilor.

Pe langa problemele personale, Goya a fost martor la evenimente politice si sociale tumultuoase in Spania, inclusiv Razboiul Peninsular si conflictele interne. Aceste evenimente au contribuit la sentimentul sau de anxietate si pesimism, care se reflecta in lucrarile sale. Muzeul Prado a analizat aceasta serie pentru a intelege mai bine influentele contextuale care au modelat creatia lui Goya.

Tehnicile artistice inovatoare din seria Picturi Negre

Picturile Negre sunt nu doar semnificative din punct de vedere tematic, ci si din perspectiva tehnicilor artistice inovatoare folosite de Goya. Artistul a utilizat o paleta restransa, predominata de tonuri intunecate, pentru a crea o atmosfera de neliniste si tensiune. Contrastul dintre lumini si umbre joaca un rol esential in transmiterea emotiilor puternice din aceste lucrari.

Goya a aplicat vopseaua in straturi groase, cu pensule mai mari si uneori chiar cu degetele, pentru a obtine texturi variate si pentru a intensifica impactul vizual al imaginilor. Aceste tehnici neconventionale au contribuit la unicitatea si originalitatea seriei „Picturi Negre”.

Impactul si influenta Picturilor Negre in arta moderna

Seria „Picturi Negre” a exercitat o influenta semnificativa asupra generatiilor viitoare de artisti si a deschis calea catre noi directii in arta moderna. Imaginile intunecate si expresive ale lui Goya au inspirat artisti precum Pablo Picasso si Francis Bacon, care au explorat teme similare in lucrarile lor.

De asemenea, aceste picturi au fost subiectul unor ample studii academice si au fost expuse in numeroase muzee si expozitii internationale, consolidandu-si statutul de capodopere ale artei universale. Impactul lor continua sa fie resimtit si astazi, iar studiul acestor lucrari ramane o parte esentiala a curriculei de istorie a artei la nivel global.


Like it? Share with your friends!

0

Sari la bara de unelte