Aseara la ora 21:30 (23:30 ora Pakistanului), am primit un apel de la Zsolt. Neobisnuit, deoarece la ora aceea deja se doarme la ei. Tocmai supravietuise unei avalanse care a distrus Tabara de Baza.

Nanga Parbat 2012

S-a trezit din somn cu un sunet infricosator, a reusit doar sa se ghemuiasca in cortul lui, cu spatele la forta care-l impingea, sa ia aer in piept si sa se opuna cat poate acestei forte. Tone de zapada au venit la vale, cu o forta incredibila, dupa care s-a oprit totul.

Cortul lui a fost rupt, dar luand pozitia buna si incercand sa-si faca loc ca sa respire, a reusit sa supravietuiasca.

A iesit afara iar din ceea ce era Tabara de Baza nu mai ramasese aproape nimic, totul e sub tone de zapada. S-a bucurat mult sa-l auda pe bucatar, singurul care mai era in tabara si au inceput sa faca o evaluare, sa vada ce pot gasi, la ajutorul lanternelor.

Cortul lui Zsolt a fost singurul care a ramas cat de cat in picioare, iar bucatarul supravietuise pentru ca cortul de la bucatarie avea construit un zid din pietre, insa prelata si toate betele sunt imprastiate si rupte sub zapada.

A fost o noapte alba, iar de dimineata au inceput sa caute pe sub zapada. Totul e imprastiat pe vreo 300 m, unele lucruri ingropate, iar altele la suprafata.

Au mers pe ghetar si in sus, sa vada ce e cu Tabara 1 si i-au vazut pe americani, iar cortul lor era neafectat de avalansa

Au coborat inapoi, iar acum incearca sa reconstruiasca tabara. Sunt doar ei doi in Tabara de Baza si cei doi americani in Tabara 1, fiind singurii oamenii pe fata aceea a muntelui.

Au sunat si la agentie, care au trimis oameni care ar trebui sa ajunga azi dupa-masa ca sa-i ajute la reconstruirea taberei.