De dimineata, foarte devreme am primit un telefon de la Zsolt, in care imi zicea ca a nins toata noaptea si nu a dormit prea mult. M-a intrebat de prognoza, dupa care a pornit in sus.

Ascensiune Nanga Parbat

Dupa cateva ore insa m-a sunat din nou ca au aparut probleme si anume a dat de un perete de gheata albastra, care il apreciaza ca are inaltimea de 120 m. A incercat sa-l ocoleasca dar nu a avut pe unde, iar coltarii pe care ii are de la porter, dupa ce ai lui au fost luati de avalansa, nu sunt suficient de buni. Nu intra in gheata albastra, acoperita de zapada de peste noapte si este mult prea riscant, nefiind nici asigurat.

Ca atare a luat decizia sa coboare spre Tabara de Baza, sa vorbesc eu in Islamabad cu Mohammad Ali ca sa-i trimita niste coltari buni plus o pila de ascutit coltarii, iar apoi sa urce din nou peste cateva zile, cand va trece si frontul de vreme rea care se anunta. A fost una din deciziile cele mai bune pe care le-a luat, pentru ca la doua ore dupa ce a inceput sa coboare, chiar daca ziua de azi se anunta una dintre cele mai bune din toata perioada, s-a stricat vremea si a inceput sa ninga si sa bata un vant foarte puternic. Mi-a zis ca doar Dumnezeu a facut sa fie asa si sa fie nevoit sa coboare, altfel ramanea blocat acolo,intr-un loc nesigur si expus.

A lasat mai multe depozite de echipament, hrana si butelii pe munte, inclusiv in punctul cel mai sus, unde a ajuns, la 300 m de Tabara 3.

In momentul de fata a ajuns deja in Tabara de Baza, este foarte obosit dupa noaptea nedormita si efortul imens din ultimele zile.

Probabil va dura cam o saptamana pana va putea sa urce din nou, echipat cu coltari noi si fortele refacute.