Nanga Parbat Pakistan

Ieri de dimineata, la ora 4:00, Zsolt a pornit spre Tabara 1.

In conditii ideale de vreme buna, de care Zsolt avea nevoie ca sa urce singur pe munte si sa se intoarca inapoi, perioada necesara ar fi fost de 5-7 zile. Insa in conditiilie actuale, dupa o luna de vreme capricioasa, cand absolut in fiecare zi a nins, iar prognoza pentru urmatoarele doua saptamani anunta doar doua zile favorabile, (iar Zsolt avea nevoie de minim 7-10 zile de vreme buna, pentru ca zapada se se stabilizeze, sa curga avalansele si el sa poata urca in conditii cat de cat sigure), el a hotarat ca e mult prea riscant sa mai urce pe munte.

A decis ca nu merita sa-si riste viata, fiind mai important sa se intoarca acasa sanatos si intreg.

Expeditia urma sa se incheie in jur de 13 Iulie, iar pana atunci vremea nu arata deloc ca s-ar imbunatatii. Oricum, dupa data de 15 Iulie, dupa cum zic si localnicii, vine deja musonul.

Ieri a urcat in Tabara 1 de dimineata, cand au fost cateva ore de vreme buna, a dezechipat tabara si a coborat in Tabara de Baza. Cei de la agentie au aranjat sa vina porterii si sa-l ajute cu echipamentul pana in primul sat.

Cu un regret enorm si-a pregatit bagajul din Tabara de Baza iar apoi, azi de dimineata a pornit spre Chillas.

Zsolt a trebuit sa-si abandoneze mare parte a echipamentului pe munte, in cele patru depozite lasate pentru ascensiune, cu mancare, gaz, echipament si cort. A considerat ca e mult prea riscant sa mai urce doar pentru a recupera echipamentul – ar fi facut-o doar daca s-ar fi putut urca si inainta pe munte.

Americanii au ramas in Tabara de Baza si au ales sa mai stea cateva zile.

Porterii si in special bucatarul – cel mai bun prieten al lui in aceasta perioada, l-au felicitat pentru intelepciunea de a lua aceasta decizie, deloc usoara si au zis ca cei mai multi mor acolo pe munte, pentru ca se ambitioneaza si ignora avertismentele muntelui.

Zsolt era pregatit si aclimatizat, se simtea bine, urcase singur pana la 6500 m si practic nu lipsea decat vremea buna si conditiile ok.

Azi a ajuns dintr-odata intr-o alta lume, dar se simte privilegiat ca a revazut si lumea speciala de sus. Cele 5 zile petrecute singur, in ascensiune pe Nanga Parbat, au fost o experienta deosebita si totodata o lectie de viata.

Urmatorul articol va fi scris de Zsolt, probabil dupa cateva zile de odihna binemeritate.

Maine va pleca spre Islamabad, urmand ca in data de 3 Iulie sa ajunga la Budapesta.

Ii dorim drum bun si il asteptam cu drag acasa!