De cand a coborat in Tabara de Baza – 4250 m, vremea este tot rea, e frig si ploua, iar sus ninge.

Zsolt Torok

Abia astazi Zsolt incepe sa se simta mai ok dupa toata oboseala fizica si psihica din ultima saptamana, in care a urcat singur pe munte. Asadar ii prind foarte bine zilele acestea de odihna si refacere.

De dimineata a venit in Tabara de Baza una dintre profesoarele de la Scoala lui Messner si povestind cu ea, aceasta i-a zis ca ea inca nu a vazut asa vreme capricioasa la Nanga Parbat. De-asemenea a spus ca e foarte multa zapada pe munte si e mai frig decat normalul pentru aceasta perioada.

Si Zsolt, inainte sa plece auzise povesti despre vremea buna de la Nanga Parbat si de faptul ca e un munte mai accesibil din acest punct de vedere. Insa se pare ca nu si anul acesta.

A mai povestit cu profesoara de dificultatile pe care le intampina cu copii, de faptul ca parintii nu vor sa-si dea copii la scoala si sa invete, pentru ca atunci ar pleca din sate si nu ar mai merge cu caprele la pascut.

Respectul fata de animale si faptul ca nu e normal sa le chinuie pana la epuizare, precum si lipsa de interes fata de copii lor, au fost alte aspecte pe care le-au discutat. Iar Zsolt chiar a vorbit cu porterii din Tabara de Baza si a rugat pe bucatar sa le traduca, despre aceste aspecte si despre faptul ca le respecta religia, dar nu e normal sa-si bata joc de copii lor si de animale.

Din pacate, sunt aspecte de care te lovesti cand esti acolo, iar daca esti sufletist si iubesti viata, nu ai cum sa treci nepasator pe langa ele.

Am vorbit cu Ali, de la agentia din Pakistan si speram ca in 3-4 zile echipamentul lui Zsolt sa ajunga in Tabara de Baza, iar apoi sa inceapa sa urce din nou.

Dupa cum arata prognoza acum, pana Joi vor mai fi precipitatii semnificative iar apoi urmeaza o fereastra de vreme buna de circa o saptamana. Speram sa si ramana asa si sa nu se schimbe din nou prognoza.