Matterhorn 2013

UPDATE

Dupa ce am vorbit la telefon cu Zsolt si mi-a zis ca urmeaza sa faca bivuac, iar maine sa continue ascensiunea, eu i-am zis prognoza meteo, el cu Seba s-au mai sfatuit ce sa faca, au dat telefon la Salvamont-ul din zona sa intrebe si acolo ce stiu despre vremea pentru urmatoarele zile. Li s-a comunicat ca vine vreme rea pentru urmatoarea saptamana, iar daca apare vreo problema nu va fi posibil accesul cu elicopterul. Asadar, au considerat ca nu merita sa riste, chiar daca erau atat de aproape de varf, iar scopul principal, acela de a se antrena pentru Nanga Parbat, a fost atins si au fost evacuati cu elicopterul.

Avand in vedere ca prognoza meteo arata tot precipitatii pentru urmatoarea saptamana, iar starea zapezii pe munte nu e ok, nici Aurel Salasan, impreuna cu Alin Stana, nu vor mai incerca o noua ascensiune.


Matterhorn-ul, vazut azi prin web-cam dinspre Cervinia

Astazi, la ora 16 (ora Italiei), dupa 12 ore de ascensiune deosebit de grea, Zsolt si Sebastian, au ajuns la 200 m de varf, dupa ce au trecut de Varful Tyndall – 4.241 m, unde au decis sa se opreasca si sa faca bivuac. Sunt foarte obositi si tocmai de aceea au ales sa se opreasca, pentru a nu risca. Ar putea sa ajunga pe varf astazi, insa se gandesc si la retragere.

Au la ei echipament de bivuac, un sac de dormit de puf, dar care se deschide si se pot adaposti amandoi, folia facuta special de Nahanny pentru tura aceasta si poate cel mai important, primus-ul, pentru a-si putea face mancare si ceai. Iar echipamentul pe care il folosesc este cel care se foloseste si in Himalaya.