Am vorbit azi cu Zsolt. Am ajuns si eu la civilizatie si implicit la internet.

Zsolt este bine, se afla in Tabara de Baza, dupa cea de-a treia tentativa de-a urca pe varf. Fereastra de vreme pe care o asteptau insa nu a mai aparut. Vremea foarte rea le-a naruit si ultima speranta de-a putea urca pe varf. De data aceasta, au ajuns pana in tabara 2, unde au dormit cateva nopti, dar din pacate nu au reusit sa urce mai sus. Zsolt si serpasii au fost primii care au urcat din nou in taberele superioare, trebuind sa dezgroape corzile ascunse in gheata.

Din pacate, poate ca ati auzit deja anumite stiri, cum ca s-ar fi urcat pe varf. Este vorba despre Christian Stangl, din Austria, care pretinde ca a ajuns pe varf, singur, pe aceasi ruta, Abruzzi, pe care care Zsolt a fost primul care a dezgropat corzile inghetate, dupa ce, se presupune, ca Christian ar fi trecut deja pe acolo.

Povestea este ca, Christian a plecat singur pe munte, pe vreme rea si dupa 2 zile s-a intors in Tabara de Baza, si-a anuntat rapid colegii ca a urcat pe varf si plecat grabit spre casa…

Realitatea insa e ca serpasii i-au gasit urmele pe ghetar, la baza muntelui, unde se pare ca  stat ascuns acele zile, de colegii lui, s-a intors si a anuntat ca  a urcat varful. Si exista dovezi despre toate acestea.

Zsolt, si nu numai este foarte dezamagit de un astfel de comportament si de faptul ca se intampla asa ceva in lumea alpinismului.

Mai multe detalii si povesti vom auzi de la el in curand.

In 2 zile trebuie sa ajunga porterii in Tabara de Baza, sa dezechipeze si sa porneasca cu totii pe drumul de intoarcere. In functie de vreme, vor ajunge in cateva zile in Hushe, peste pasul Gondogoro, iar apoi in Skardu, de unde vor trebui sa ia un avion local pana in Islamabad. Sa speram ca vremea va fi suficient de buna incat sa se intoarca cat mai repede si in siguranta.

Anul acesta nu a urcat nimeni pe varf, pe niciuna dintre rute. Muntele insa va ramane acolo, si poate ca alta data, vor fi alte conditii, iar alpinistii vor putea ajunge pe varf. Si anul acesta, din pacate, muntele a facut victimele lui si asa cum zicea si Zsolt, e o ruleta ruseasca.

Il asteptam cu drag acasa si sa auzim din gura lui despre experienta avuta pe K2.

Numai bine din Almaty – Kazakhstan,

Minerva.